Stoor jij je wel eens aan een ander? Aan wat een ander doet, zegt of impliceert. Iemand die zijn eigen kwaliteiten benoemt en waardeert wordt al snel arrogant gevonden. Iemand die emoties openlijk deelt, zwak. We hebben er al snel een oordeel over. Dit hoort bij ons mensen, maar wat het zegt, interpreteren we vaak verkeerd. Want deze irritaties zeggen niets over die ander. Het zegt juist veel over jou!
Wat zegt mijn irritatie over mij?
Over het algemeen ligt er een mooie groeikans in het gebied waarin je je irriteert. Vind je het irritant dat iemand het altijd over zichzelf heeft? Dit kan komen doordat je (onbewust) behoefte hebt om jezelf meer te laten zien. Stoor je je eraan als mensen afval op straat gooien? Misschien helpt het je om zelf wat vrijer te worden in je normen en waarden. Heb je een veroordelende mening over die vriendin die helemaal los gaat op de dansvloer? Waarschijnlijk zou het je heel goed doen als je ernaast gaat staan en meedoet.
Al kan het ook juist een spiegel zijn van je eigen ongewenste gedrag. Iemand die als eerste de negatieve dingen benoemt, kan je herinneren aan je eigen drang om het negatieve eerst te zien. Of iemand die altijd te laat is op een afspraak kan je herinneren aan het feit dat je er zelf ook extra moeite voor moet doen om op tijd te komen.
Waarom stoor ik me er dan aan?
Je stoort je vaak aan dit soort gedrag omdat je je eigen ongewenste gedrag herkent. Deze herkenning kan bewust of onbewust zijn. Want vergeet niet; 95% van wat we doen is onbewust. Onbewust zou jij ook graag wat vrijer willen zijn. Jezelf wat meer laten zien aan de buitenwereld. Of juist wat minder snel een oordeel geven.
Als de ander zich aanpast hoef ik me niet te ergeren
Dit klopt zeker. Als het gedrag van de ander stopt, hoef je je daar niet meer aan te ergeren. Maar het menselijk brein werkt zo niet. We vinden dan wel wat anders om ons aan te ergeren. Want we storen ons niet aan het zichtbare gedrag. Maar aan de onderliggende drijfveer. Als die vriendin niet meer los gaat op de dansvloer, laat ze zich op een andere manier gaan. En stoor je je daar weer aan. Of gaat er iemand anders helemaal los op de dansvloer.
En daarnaast, een ander kan je niet veranderen. Dus laten we leren van onze irritaties en daardoor als persoon groeien. Dat is een weg die niet alleen een oplossing biedt bij deze ene situatie. Maar bij alle situaties die daaraan vasthangen.
Wat kan ik doen met mijn irritaties
Om van je irritaties te leren, is het belangrijk om je er bewust van te worden. En de oorzaak van de ergernis niet bij iemand anders te leggen. Probeer te achterhalen welk gedeelte van het gedrag je triggert. Dit is vaak makkelijker als je meerdere situaties bekijkt waarin je je hebt geƫrgerd. Als er een gemene deler is in deze situaties loont het om daar dieper naar te kijken. Is het iets wat je graag zelf eigenlijk ook zou willen of iets waar je jezelf nu op afrekent. Wordt je bewust van dit intern proces zodat je kan leren van je irritatie.
Overigens is het soms ook goed om een ander aan te spreken op je irritatie. Over het algemeen zullen mensen hun gedrag niet zomaar veranderen. Maar als het iets is wat jij het waard vind om voor te strijden, mag je deze strijd zeker aangaan.
Heb je hulp nodig bij het herkennen van je drijfveren achter de irritaties? Of wil je gewoon eens sparren over wat jou triggert? Neem dan contact met me op, zodat we kunnen kijken hoe ik je kan helpen.