De V-Cirkel Methode

De V-Cirkel Methode is ontwikkeld om als coach de onbewuste overtuigingen en drijfveren van klanten in kaart te kunnen brengen. Want als deze overtuigingen en drijfveren bewust gemaakt kunnen worden, maak je echt stappen in je persoonlijke ontwikkeling.

De basis van de V-Cirkel Methode

De V-Cirkel methode is ontwikkeld door psycholoog Drs. Monique Schouten. Deze methode past ze al jaren effectief toe in haar eigen praktijk en opleidingscentrum. Hierdoor zijn er ondertussen 10-tallen coaches in Nederland te vinden die deze methode toepassen. De methode is gedeeltelijk gebaseerd op een populair psychologisch model; het enneagram. Dit model stelt dat er 9 menstypes zijn als we kijken naar de drijfveren en overtuigingen. Ook ik ben bij de V-Cirkel Academy bezig met de laatste stappen van mijn opleiding.

Hoe helpt deze methode mij als client

De kracht van het enneagram zit hem in de eenvoud. Als eenmaal duidelijk is welk menstype jij bent, dan is het simpel om te achterhalen waar jou uitdagingen zitten. Of jouw groeikansen. Daarnaast is het voordeel van deze methode dat de coach echt met jou als client aan de slag kan. In plaats van zijn eigen invulling te geven aan de oplossingen voor je uitdagingen.

Maar zo simpel de methode toe te passen is, zo complex is hij te bepalen. Aangezien het model volledig gebaseerd is op jou onbewuste overtuigingen, kan jij ze als client dus niet vertellen aan de coach. Je bent je er immers niet bewust van. In enkele gesprekken, kan een V-Cirkel Coach jou typeren. En jou dus uitleggen wat voor menstype je bent.

Welke menstypes zijn er dan

Zoals aangegeven zijn er 9 menstypes binnen het enneagram. De V-Cirkel Methode omschrijft deze menstypes op basis van het wereldbeeld. Achter dit wereldbeeld zitten voor alle mensen bepaalde verleidingen, vermijdingen, verdedigingsmechanismes en verslavingen.

Type 1: Als ik 24/7 het juiste doe in dit leven en mijn eigen normen strikt naleef, dan ben ik perfect en mag ik er zijn. Dan hoef ik mijn eigen imperfectie niet onder ogen te komen.
Type 2: Als ik 24/7 mijn aandacht richt op de behoeften van anderen, dan ben ik nodig en verdien ik de liefde van anderen mensen. Dan hoef ik mijn eigen behoeften niet onder ogen te komen en schiet ik nooit tekort.
Type 3: Als ik 24/7 mijn doelen haal en veel presteer in dit leven, dan ben ik succesvol en word ik erkend door andere mensen. Dan hoef ik mijn eigen falen niet onder ogen te komen.
Type 4: Als ik 24/7 echt mezelf ben en me onderscheid van andere mensen, dan ben ik uniek en word ik niet afgewezen. Dan hoef ik mijn alledaagsheid niet onder ogen te komen.
Type 5: Als ik 24/7 probeer de wereld te begrijpen, dan blijf ik zelfredzaam en onafhankelijk van de emotionele wereld. Dan hoef ik mijn eigen afhankelijkheid niet onder ogen te komen.
Type 6: Als ik 24/7 loyaal ben aan anderen en inspeel op hun verwachtingen, dan ben ik veilig. Dan hoef ik niet op mezelf te vertrouwen en kan ik wegblijven bij mijn eigen onzekerheid.
Type 7: Als ik 24/7 voor zorg dat ik leuke dingen doe en me zo veel mogelijk laat prikkelen door de buitenwereld, dan hou ik het plezierig. Dan hoef ik de pijn en de beperkingen van het leven niet onder ogen te komen.
Type 8: Als ik 24/7 op mezelf vertrouw en geen invloed van anderen toelaat, dan sta ik in mijn kracht. Dan hoef ik mijn eigen kwetsbaarheid niet onder ogen te komen.
Type 9: Als ik 24/7 mezelf tevreden hou en onbelangrijk maak, dan bewaar ik de rust. Dan hoef ik mijn eigen onrust en conflicten niet onder ogen te komen.

“Ken je je v-cirkel dan begrijp je hoe jij de wereld filtert. en hoe je overtuigingen je voortdurend aansturen “

Monique Schouten

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik vertel je graag hoe ik je verder kan helpen!