Bewustwording

Als je je bewust bent van waarom je op een bepaalde manier reageert, kan je hier invloed op uitoefenen. Dit maakt dat bewustwording een van de belangrijkste pijlers is binnen coaching.

Wat is bewustwording

Aangezien we 95% van onze handelingen onbewust doen, kunnen we stellen dat we ons leven redelijk onbewust leiden. En dat is in veel gevallen ook wel praktisch. Want zouden we ons bewust worden van alles, dan zouden we al snel overprikkeld raken. Maar veel van wat we onbewust doen, zorgt er ook voor dat we geregeld in onze eigen valkuilen trappen. Dat we geen controle lijken te hebben op onze reactie op een situatie. Het is daarom fijn om wat bewuster te worden van je eigen handelen. Van je eigen patronen.

Hoe beïnvloed het mijn reactie

Zolang je je onbewust bent van je wensen, motieven, drijfveren of behoeftes, zal je onbewust reageren op een situatie. Hoe beter je je hier bewust van wordt, hoe meer keuze je hebt. Met een simpel voorbeeld kan ik dit duidelijker maken.

Stel je zit in een situatie waarin je snel boos wordt op je kinderen als ze zich druk gedragen. Het is fijn dat je je al bewust bent van de situatie. Dat jij boos wordt door een actie van de kinderen. Maar dit bewustzijn zal het probleem niet oplossen. Want vaak reageren we boos nog voordat we eigenlijk doorhebben wat er gebeurd. Onbewust. Hoe fijn zou het zijn als we ons bewust zijn waarom we boos worden in zo een situatie. Of dit komt doordat je al overprikkelt thuis komt van het werk. Of dat je vind dat het thuis gewoon rustig hoort te zijn. Of misschien ben je bang dat de onrust leidt tot ruzie. Als we weten wat er achter zit, kunnen we daar aan werken. En heb jij in de situatie ineens de keuze om boos te worden of het te laten gaan. Bewust. En ik kan beamen hoe fijn dat is!

En that’s it?

Nee, dit is pas het begin van de echte bewustwording. Want als je weet dat je bang bent dat van onrust ruzie komt, kunnen we achterhalen welk patroon daar achter zit. Want als we kunnen achterhalen wat daar achter zit, lossen we ineens heel veel meer problemen op. Want dit onbewuste patroon in jou, als er onrust is moet ik rust creëren, zorgt waarschijnlijk op veel meer vlakken voor uitdagingen. Bijvoorbeeld als je collega’s een heftige discussie hebben. Of als je met je overactieve familie een weekendje weg bent.

Het klinkt makkelijk om meer bewustwording te creëren over je eigen handelen. Maar dat is het niet. Vooral niet zonder iemand om je te spiegelen. Om mee te sparren over je onbewuste handelen. Wacht niet te lang met je onbewuste patronen te ontdekken.

“bewustwording is de eerste stap naar verandering”

Onbekend

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik vertel je graag hoe ik je verder kan helpen!