Van onbewust naar bewust

Iedereen is zich er wel van bewust dat hij of zij zowel bewust als onbewust gedrag vertoont. Bewust gedrag is vaak het gedrag waar je een keuze voor hebt moeten maken. Gedrag wat relatief makkelijk te beïnvloeden lijkt.

Bijvoorbeeld of je met de fiets of met de auto naar het werk gaat. Of je friet bestelt, een pizza maakt of een bord met pasta gaat eten. Of je op bezoek gaat bij je (schoon)ouders of een moment voor jezelf pakt. Ondanks dat je bewuste gedrag makkelijk te beïnvloeden lijkt, is het extreem lastig dit gedrag vast te houden. Goede voornemens laten we over het algemeen snel varen.

Dit komt doordat ons bewust gedrag heel erg beïnvloed wordt door onbewust gedrag. Onbewust gedrag wordt vaak bepaalt door onze drijfveren. Zo kan je keuze om een moment voor jezelf te pakken, komen door je drijfveer om meer in jezelf te investeren of minder afhankelijk te zijn van anderen. Je vervoerskeuze kan komen door je drijfveer dat je je eigen normen omtrent de natuur strikt naleeft. Of juist een drijfveer dat je snel wilt zijn, zodat je meer doelen kunt behalen. En heb je als drijfveer om snel doelen te behalen, dan ga je je na verloop van tijd storen aan de “langzame” fiets. Is het je drijfveer om loyaal te zijn aan anderen, dan zal je het niet lang volhouden om tijd voor jezelf te pakken.

Op zoek naar je onbewuste drijfveren

Om ervoor te zorgen dat je je keuzes, voornemens en plannen beter vol kunt houden, is het essentieel om er achter te komen wat je onbewuste drijfveren zijn. Alleen door die te kennen en begrijpen, kan je er bewust voor kiezen om je niet altijd aan deze drijfveren te houden. Daarom gaan we in een coachinggesprek op zoek naar je onbewuste drijfveren. Hiervoor gebruik ik de V-Cirkel methode, ontwikkeld door psycholoog en NLP Master Drs. Monique Schouten.

“Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”

Albert Einstein

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik vertel je graag hoe ik je verder kan helpen!