Heb jij last van stress?
Onrust, druk, spanning, opwinding, overbelasting, nervositeit. Allemaal andere woorden voor stress. Een lichamelijke reactie waarbij er een overlevingsmechanisme in werking treedt. Ideaal als je aangevallen wordt door een wolf, er ineens een file voor je ontstaat of je huis in brand staat. Maar verre van ideaal als je dit constant ervaart. Stress ontstaat doordat je ideaalbeeld afwijkt van de werkelijkheid.
De impact van constante stress
Als je geregeld last hebt van stress, is het verstandig hier iets aan te doen. Langdurige zorgt het namelijk voor vele lichamelijke aandoeningen als hart- en vaatziektes. Daarnaast beïnvloed het ook je cognitieve vermogens en vaardigheden. Waardoor je minder goed met uitdagingen om kan gaan. Maar vaak zijn de psychische klachten van stress veel sneller te herkennen. Denk hierbij aan slapeloosheid, moeheid, somberheid en een gejaagd gevoel.
Een negatieve spiraal
Waar kortdurende stress in sommige gevallen tot een oplossing kan zorgen, zorgt het op de lange termijn juist voor een averechts effect. Als je extreme druk ervaart op het werk, wil je juist vol energie de uitdagingen aan kunnen gaan. Maar door de onrust slaap je slechter en heb je dus minder energie. Daarnaast functioneren je hersenen niet optimaal, waardoor je de problemen niet oplost zoals je gewend bent van jezelf. Ervaar je stress in je relatie omdat het niet lekker loopt tussen jullie. Dan zorgt de vermoeidheid en spanning die gepaard gaan met de onrust er juist voor dat je prikkelbaar reageert op je partner. Langdurige stress is dus ook nooit aan te bevelen of een situatie die je moet accepteren.
Wat kan je doen tegen stress
Als je weet waar de spanning vandaan komt, is het vaak goed op te lossen. Met de kanttekening dat je dan wel de ruimte moet hebben om het probleem aan te pakken of bespreekbaar te maken. Maar in veel situaties is het niet toe te wijzen aan een enkele oorzaak. Maar is het een situatie die gecreëerd is door vele omstandigheden. Verhoging van de werkdruk, een verbouwing die niet goed verloopt en schoonmoeder die zich overal mee bemoeit. En heb je stress doordat de verbouwing niet goed verloopt, of loopt de verbouwing niet goed omdat je gestressed bent? Het is dan lastig te achterhalen wat er moet veranderen om minder stress te ervaren. In dat geval is het belangrijk om hulp in te roepen. Want vaak kan een buitenstaander je veel beter inzicht geven in de patronen die tot stress hebben geleidt.
De V-Cirkel Methode
Binnen de V-Cirkel Methode kijken we waar jou ideaalbeeld vandaan komt. En waarom de werkelijkheid daar van afwijkt. In sommige gevallen moet er wat veranderen aan de situatie. Minder of ander werk, een betere aannemer of minder contact met je schoonmoeder. Maar vaker heeft het veel meer effect als je je ideaalbeeld bijstelt. Dat je niet alles zelf hoeft te doen, niet alles op jouw manier hoeft of dat je jezelf wat vaker uit mag spreken.
Tijdens onze gesprekken onderzoeken we waar je stress door ervaart. Maar vooral wat je eraan kunt doen.
“stress overkomt je niet. het is onze reactie op wat gebeurd. en je reactie kan je kiezen.”
Maureen Killoran
Maak een afspraak
Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik vertel je graag hoe ik je verder kan helpen!