Iedereen wordt gedreven door een bepaalde overtuiging, verwachting of wens. Als je mensen vraagt waarom ze iets doen of iets nastreven, krijg je als antwoord vaak een bewuste drijfveer. Ik wil een hoog salaris, want daarmee kan ik onafhankelijk worden. Of ik wil een dag vrij, want ik heb behoefte aan rust. Of ik wil een dagje vrij om iets leuks te kunnen doen met mijn kinderen. Onafhankelijkheid, rust, gezin. Allemaal bewuste drijfveren. Maar waarin verschillen deze van onbewuste drijfveren?

Onbewust versus bewust

Nu kan ik het heel simpel houden. En zeggen dat je bewuste drijfveren relatief makkelijk voor je te benoemen zijn. En dat je je onbewuste drijfveren lastiger vind om op te sommen. Ze zijn immers onbewust. Maar het is niet zo dat als je onbewuste drijfveren bekend worden bij je, ze ineens geen onbewuste drijfveren zijn. Wat we namelijk meer bedoelen met onbewust, is dat deze drijfveren onbewust al je keuzes beinvloeden. Je keuze voor het soort schoenen je koopt, wat je doet met je vrije dagen of wat voor mensen je het liefst mee om gaat.

Ga je bijvoorbeeld naar de winkel om schoenen te kopen, dan heb je vaak al een beeld van wat voor soort schoenen je wilt kopen. Donkere, hoge winterschoenen binnen het prijssegment van € 80,- tot € 150 euro waarmee je op kantoor niet uit de toon valt. Misschien ben je je niet bewust van deze voorwaarden, maar toch zijn dit keuzes beïnvloed door bewuste drijfveren. Op onbewust niveau gaat het een stuk dieper. Je wilt namelijk schoenen die niet uit de toon vallen, omdat je liever niet hebt dat het op de werkvloer over jou gaat. Of omdat je vind dat hetzelfde doen als anderen binnen een kantoortuin nou eenmaal hoort. Of misschien omdat het veilig voelt om te kiezen wat anderen ook kiezen.

Kort gezegd is je onbewuste drijfveer de reden achter de reden waarom je bepaalde dingen doet. Datgene wat voor jou zin geeft aan de bewuste drijfveer.

Het belang van de onbewuste drijfveer

Zoals al aangegeven, worden al onze keuzes beïnvloed door onze onbewuste drijfveren. Het is dus erg fijn om bewust te zijn wat deze drijfveren zijn. Als je je er bewust van bent, zal je de meeste keuzes ook een stuk beter begrijpen. Want iedereen kent wel een situatie waarin je je voor hebt genomen het eens helemaal anders te doen. En uiteindelijk toch weer precies doet wat je altijd doet. Dat je een dagje vrij neemt voor je gezin, maar aan het einde van deze vrije dag nog niet echt connectie hebt gemaakt met je partner of kinderen. Of dat je je voorneemt om echt op een bepaald project te focussen, maar uiteindelijk de meeste tijd kwijt bent geweest met anderen helpen.

Hoe kom je achter je onbewuste drijfveren?

Jammer genoeg is dit niet iets wat je zomaar even doet. Ook al zijn er online voldoende testen te vinden die inzicht geven. Zijn er voldoende coaches die zeggen dat deze onbewuste drijfveren met enkele vragen boven tafel te krijgen zijn. En is er voldoende informatie over te vinden om op zelfonderzoek te gaan. De uitdaging is namelijk dat deze onbewuste drijfveren in je blinde hoek zitten. We doen dit al zo lang en zo goed, dat het lastig is om je er bewust van te worden. Mijn advies; zoek een geschikte coach die je inzicht kan geven in deze drijfveren. En die je kan helpen om van je onbewuste drijfveren keuzes te maken.

Heb je een sparringpartner nodig om je onbewuste drijfveren boven tafel te krijgen? Of juist een coach die dit onbewuste proces voor jou wat bewuster maakt? Neem dan contact met me op, zodat we kunnen kijken hoe ik je kan helpen.

Vergelijkbare berichten