Het nieuwe jaar is alweer even onderweg. Veel mensen hebben de start van het nieuwe jaar gebruikt om hun goede voornemens op te frissen. Het lijkt een ideaal moment met een nieuw jaar en nieuwe kansen. Maar waarom lukt het ons nou niet om die goede voornemens langer dan een paar dagen of soms weken vol te houden?
Wat zijn goede voornemens
Goede voornemens zijn persoonlijke doelen of intenties die mensen vaak aan het begin van een nieuw jaar stellen om bepaalde aspecten van hun leven te verbeteren. Het idee erachter is om het nieuwe jaar te starten met een frisse blik en positieve veranderingen na te streven. Vaak stellen we ons met deze voornemens doelen die we graag zouden willen bereiken, maar wat ons nog niet gelukt is. Ondanks de effort die we er al in hebben gestoken. We pakken dus vaak iets waar we flink in uitgedaagd worden. Stoppen met roken klinkt zo makkelijk, maar toch lukt het niet. Of we bepalen onze doelen op basis van wat anderen van ons verwachten. Want ook al vinden we het irritant dat onze partner blijft zeggen dat we te weinig bewegen. Ze hebben ergens wel gelijk. Maar toch blijven die sportschoenen na 4x gebruiken in de kast staan.
Waarom stoppen onze goede voornemens vroegtijdig?
De reden dat we onze goede voornemens niet vol kunnen houden, heeft met meer te maken dan alleen de moeilijkheid. Vaak houden onze “slechte gewoontes” die we aan willen pakken iets anders in stand. Iets waar we niet bereid zijn afscheid van te nemen. Het nadeel is dat we niet inzichtelijk hebben of maken wat het goede voornemen ons werkelijk gaat kosten. En als we niet weten wat het ons precies gaat kosten, dan zijn we er snel klaar mee. Want hier hadden we geen rekening mee gehouden.
Stop je bijvoorbeeld met roken, dan mis je een stukje sociaal contact bij de rookpaal. Of juist een momentje voor jezelf. Ga je vaker sporten, dan zal je dat moment op de bank met je favoriete serie moeten laten of verplaatsen. Ga je gezonder eten, dan zal dit je tijd kosten om voor te bereiden. Tijd die je nergens anders voor kunt gebruiken. Wil je je moeder vaker bellen, dan kost dat niet alleen tijd. Maar ook zal je je oordelen los mogen laten om ervoor te zorgen dat het een leuk gesprek gaat worden.
Is de oplossing dan zo simpel als het inzichtelijk maken van de kosten? Nee, dit is niet meer dan een begin.
Wat willen we bereiken met onze voornemens?
Naast de kosten, mogen we namelijk ook kijken naar wat het ons op gaat leveren. Wat we eigenlijk willen bereiken met het goede voornemen. Een betere gezondheid, betere conditie, meer verbinding met je geliefden, beter gevoel over jezelf. Door dit inzichtelijk te maken, kan je er gedurende de tijd voor kiezen om je voornemens aan te passen naar deze doelen. Zodat de actie die je hebt gekozen je doel niet in de weg gaat staan.
Stel je wilt afvallen zodat je wat fitter gaat worden. Je goede voornemen kan dan zijn om 2x per week naar de sportschool te gaan. Na 4 weken flink sporten merk je al dat je conditie beter aan het worden is. Ook de eerste kilo’s zijn eraf. Dus lekker bezig! Maar… Door al dit sporten heb je namelijk veel minder tijd voor je vrienden. En dat compenseer je door vaker de stad in te gaan met ze. Eigenlijk merk je ook dat je wat vermoeid bent door deze extra drukte. En hierdoor ben je op het werk ook wat prikkelbaarder. Wat je gewoon energie kost. En ook onrustige nachten oplevert. En daar gaat je goede voornemen om fitter te worden.
Stel nou dat je niet als goede voornemen pakt om vaker te gaan sporten. Maar het doel wat je ermee hebt. Fitter worden. Om dit te bereiken ga je de komende weken eens spelen met wat je zou kunnen doen om fitter te worden. Begin met 2x per week sporten. Heeft dat een nadelig effect, verminder het dan naar 1x per week. Of pak eens de fiets in plaats van de auto. Als het extra bewegen er lekker in zit, kan je daarna kijken naar je eetpatroon.
Het voordeel hiervan is dat we ons minder vast hoeven te houden aan de met onszelf gemaakte afspraak die niet het gewenste effect heeft. Maar met meer ruimte, vrijheid en mildheid spelen met de mogelijkheden.
Hoe maken we onze voornemens succesvol
Ieder goed voornemen is niets meer of minder dan een verandering van een patroon. Vaak een patroon, of patronen, die ons niet helpen. En patronen doorbreken we niet zomaar. Hier kunnen we pas mee aan de slag als we exact weten waarom we dit patroon hebben. Wat het ons kost en wat het ons oplevert.
Ik kan je helpen om inzicht te krijgen in je patronen. En je begeleiden om deze patronen te doorbreken. Om niet alleen tijdelijk meer te gaan sporten in de hoop dat je zelfbeeld beter wordt. Maar om je een beter zelfbeeld te geven waardoor je het leuk vind om extra te gaan sporten. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.