Het is de makkelijkste manier van coachen, maar jammer genoeg ook de minst effectieve. Coachen op gedrag. Gedrag zien bij een client en, zonder verdieping, proberen dit gedrag aan te passen. Net als bij schieten met hagel kan het effect hebben. Zolang je maar vaak genoeg schiet, voldoende hagel gebruikt of puur geluk hebt. Maar de kans dat je de client werkelijk verder helpt is klein.
Wat is coachen op gedrag
Stel je komt bij een coach met de klacht dat je je onzeker voelt in vergaderingen met hoger management. Dat je het lastig vind om je ruimte te pakken en te tonen wie je bent. En wat je te bieden hebt. Voor dit gedrag zijn tientallen oplossingen te bedenken. Jezelf voorstellen dat de managers in hun ondergoed staan. In de spiegel honderd keer tegen jezelf zeggen dat je het wel kan of waard bent om jezelf te tonen. Jezelf inhoudelijk goed voorbereiden op dergelijke situaties, zodat je wat sterker in je schoenen staat. Zorgen dat je medestanders hebt die je kunnen steunen in de vergadering, etc.
Dit soort coaching kan bijna iedereen wel toepassen. Zelf noem ik het liever tips en adviezen verzamelen. Vraag je ouders, beste vriend, partner, directe manager, collega’s of ga op internet op zoek. Je zal legio oplossingen vinden voor je uitdaging. Want zoveel mensen zoveel oplossingen. Probeer deze tips ook zeker eens uit. En kijk wat voor impact het maakt op je gedrag. Misschien ben je ermee geholpen. Maar in 99% van de gevallen is de impact klein of slechts tijdelijk.
Waarom is het effect bij coachen op gedrag zo klein
Ook al biedt coachen op gedrag vele goede tips en adviezen, het effect is miniem. Maar waarom is dat zo? Omdat je niets anders doet dan schieten met hagel. Want als er zoveel oplossingen zijn, welke gaat dan effect hebben voor jou? Welke zorgt werkelijk voor impact, welke helpt je even door de lastige situatie heen en welke heeft geen enkel effect. Deze oplossingen kunnen op korte termijn echt impact hebben. Maar op de langere termijn, of in andere situaties, val je snel weer terug in je oude gedrag.
Je gedrag zegt namelijk niets over waarom je dit doet. Wat er achter dit gedrag zit. Welke onbewuste drijfveren voor jou actief zijn. En dus ook onbewust jou gedrag, inclusief het toepassen van je tips en adviezen, beïnvloeden.
Hoe beïnvloeden deze onbewuste drijfveren mijn gedrag dan?
Stel we pakken bovenstaande situatie er nog even bij. Je hebt een belangrijke vergadering met het hoger management en voelt je daar er onzeker bij. Onbewust vind je het namelijk lastig je te profileren, want je bent ervan overtuigd dat als je je visie deelt er een conflict zou kunnen ontstaan. Nu ga je de tip toepassen om vooraf medestanders te verzamelen voor je standpunt. Tijdens de vergadering deel je kort je visie en je krijgt, zoals verwacht, weerstand. Je slaat dicht en je onzekerheid speelt direct hoog op. Op dat moment nemen je collega’s het voor je op en gaan de discussie aan. Onbewust trek je jezelf weer iets terug en laat de collega’s de strijd voeren. Misschien krijg je aan het einde van de vergadering wel “gelijk”, maar je hebt er weinig van geleerd. Een volgende keer zal je deze tactiek weer toe moeten passen, want je blijft je onzeker voelen bij een dergelijke vergadering.
Wat werkt dan wel voor de lange termijn?
Coachen op onbewuste drijfveren is een essentieel onderdeel van de oplossing. Want als jij weet waarom je bepaald gedrag toont en bepaalde keuzes maakt, of juist niet, kan je daar iets aan veranderen. Maar het achterhalen van deze drijfveren is complex en kan zeker niet door iedereen goed gebeuren. Zorg er dus voor dat je een goede coach vind die met jou aan de slag gaat met je onbewuste. En daarmee langdurig impact maakt.