Overspannen of last van een burn-out?

Als je langdurig onder druk staat, is er grote kans dat je overspannen raakt of tegen een burn-out aanloopt. Maar vaak is onduidelijk wat deze druk voor jou inhoudt. Waardoor jij de specifieke situatie waarin je je bevind niet meer aankan. Maar 1 ding is zeker, het wordt je allemaal teveel. Alleen door er achter te komen wat je teveel is geworden, kan je hier sterker uitkomen.

A dead tree in the middle of a red sky

Wat merk je bij een burn-out

Gebrek aan energie, concentratieproblemen, slecht slapen, futloos, overprikkeld, neerslachtig, geheugenproblemen. Dit zijn maar een aantal van de symptomen waar veel mensen met een burn-out last van hebben. Vaak heeft je omgeving eerder dan jij door dat er iets aan de hand is. Want je lichaam gaat in een overlevingsstand en zorgt ervoor dat je vaak niet meer de mogelijkheden hebt om uit je neergaande spiraal te stappen.

Wat is de oorzaak van een burn-out

De een zal zeggen dat je teveel onder druk bent gezet op het werk. De ander dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Sommigen noemen je zwak, terwijl anderen juist zien hoe je constant door bent blijven gaan. Maar iedereen die tegen een burn-out aanloopt, heeft langdurig teveel van zichzelf gevraagd. Dit kan zijn dat je te lang anderen over je grenzen hebt laten gaan of teveel van jezelf hebt gevraagd. Teveel controle hebt gepakt of juist de controle volledig kwijt bent geraakt. Wat dit precies is, verschilt per persoon. Of per type persoon.

Wat kan je doen om een (nieuwe) burn-out te voorkomen

Net als bij veel andere problemen, zit hier ook de oplossing in bewustwording. Als jij weet waardoor het je teveel is geworden, kan je hier iets aan doen. Zolang je je niet bewust bent van het patroon achter je burn-out, zal het lastig worden om een nieuwe te voorkomen. Want wij mensen zijn er goed in om onze patronen in stand te houden. Minder werken voor de baas, maar vervolgens wel extra vrijwilligerstaken oppakken. Of een hobby zo intensiveren dat je hierin overloopt. Of vaker nee zeggen tegen anderen, maar je vervolgens de hele tijd schuldig voelen dat je niet meer klaar staat voor anderen. De enige duurzame oplossing is achterhalen wat jou patroon wat tot de burn-out heeft geleidt.

Hoe doen we dat?

Binnen de V-Cirkel Methode kijken we waar jou ideaalbeeld vandaan komt. En waarom de werkelijkheid daar van afwijkt. In sommige gevallen moet er wat veranderen aan de situatie. Minder of ander werk, een betere aannemer of minder contact met je schoonmoeder. Maar vaker heeft het veel meer effect als je je ideaalbeeld bijstelt. Dat je niet alles zelf hoeft te doen, niet alles op jouw manier hoeft of dat je jezelf wat vaker uit mag spreken.

Tijdens onze gesprekken onderzoeken we waardoor je in een burn-out bent gekomen of bijna komt. Maar vooral wat je eraan kunt doen.

“burn-out is een teken dat er iets mag veranderen.”

Sarah Forgrave

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik vertel je graag hoe ik je verder kan helpen!