Belang van een bewuste coach

Net als andere mensen, hebben ook coaches overtuigingen en voorkeuren. Dit zit nu eenmaal in ons als mens. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de invloed van deze overtuigingen op hun handelen en functioneren. Een bewuste coach is dit wel.

Jammer genoeg zorgen deze onbewuste overtuigingen en voorkeuren er vaak voor dat we niet volledig open staan voor de mening of problemen van anderen. Waar dit in het dagelijks leven niet tot problemen hoeft te leiden, is dat in de coach – coachee relatie anders. Naar mijn ervaring is een onbewuste coach niet bezig met het ondersteunen bij de uitdagingen van de coachee, maar met de problemen van zichzelf.

De onbewuste coach

Iemand die zich onbewust is van zijn/haar voorkeuren en overtuigingen heeft het niet door als de tips en adviezen meer helpend zijn voor zichzelf dan voor de coachee. Een mooi voorbeeld daarbij vind ik de coach die problemen oplost door ze te begrijpen. Door problemen feitelijk te analyseren, voldoende informatie te vergaren en op inhoud door te vragen bij anderen.

Een client komt bij deze coach met de klacht: “Ik zit niet meer op mijn plek op mijn werk, maar iets houdt me tegen om weg te gaan.” Deze onbewuste coach zal de coachee adviseren informatie in te winnen, voors en tegens naast elkaar te leggen en de keuze feitelijk te maken. Dit hoeft geen slecht advies te zijn, maar is wel gebaseerd op hoe de coach het aan zou vliegen. Dit terwijl de client misschien minder heeft met de feitelijke keuze, maar meer met de gevoelsmatige keuze. Met het waarom deze keuze zo lastig is, ondanks dat alle feiten spreken voor een vertrek.

Zo werd mij jaren geleden door een bedrijfscoach geadviseerd om scherper te zijn op mijn werk en het werk pas door te sturen aan anderen als ik het 3x had gecontroleerd. Als eigenzinnige perfectionist met angst om fouten te maken, durfde ik niet goed hulp te vragen. Want voor mij voelde hulp vragen als falen; ik moest het namelijk zelf kunnen. Hierdoor kreeg ik mijn werk vaak niet af en maakte ik door deze tijdsdruk juist fouten. De boodschap die ik kreeg was dat ik nog meer perfectionistisch moest zijn en ervoor moest zorgen dat ik anderen niet opzadelde met mijn fouten. Terwijl ik vooral behoefte had aan de begeleiding hoe ik hulp moest vragen. En dat soms goed ook goed genoeg was. Goedbedoeld advies, maar helemaal niet passend bij mijn behoeftes.

De bewuste coach

Een bewuste coach weet wanneer een gevoel of interpretatie van hem of haar is en wanneer het echt een behoefte is van de client. Hierdoor kan de coach zonder aannames doorvragen en het werkelijke probleem achterhalen. Zo zou een bewuste coach in bovenstaande voorbeelden niet in de adviserende rol zijn gestapt, maar juist open en geïnteresseerd het gesprek aangaan met de client. En hiermee de client werkelijk structureel verder helpen door inzicht te geven.

Door mijn ervaringen, maar vooral mijn begeleiding door de V-Cirkel Academy, kan ik mezelf een bewuste coach noemen. Al blijft dit een belangrijk aandachtspunt. Want alleen door mezelf door en door te blijven kennen, kan ik dit bereiken.

“Een goede coach ziet wie zijn spelers zijn en laat hen zien wie ze kunnen zijn”

Tegelspreuken.nl

Maak een afspraak

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik vertel je graag hoe ik je verder kan helpen!