De witte en zwarte wolf

Witte en zwarte wolf

Iedereen ervaart wel eens momenten van interne strijd. Momenten waarop we niet goed weten wat we moeten doen of besluiten. Of we wel op de juiste weg zitten en of we wel goed genoeg zijn. Dit is de strijd tussen je witte en je zwarte wolf. Dit zijn gevoelens die heel normaal zijn. Hoe je met deze gevoelens omgaat bepaalt in grote mate wat voor persoon je bent of kunt worden.

Hieronder een mooi oud verhaal wat hierover gaat. Mede door de inspiratie en kracht van dit verhaal heb ik mijn bedrijf de Witte Wolf genoemd.

Een oud indianenverhaal

Op een avond vertelt een oude Cherokee-indiaan aan zijn kleinkinderen over de strijd die bij veel mensen van binnen gaande is.

Hij zei: “Mijn kinderen, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. De ene wolf is zwart. Hij laat zijn tanden zien, hij dreigt en gromt en bijt. Hij is wraakzuchtig, wreed en gulzig.
De andere is wit en staat voor het goede. Hij is slim, zachtaardig en liefdevol. Hij houdt van mensen en is vriendelijk en wijs.”

Wint de witte of de zwarte wolf?

Een van de kleinzonen dacht er even over na en vroeg aan zijn grootvader: “‘Zal de zwarte wolf de witte wolf dan niet doden? Overwint in een strijd woede niet altijd van zachtaardigheid? En wat gebeurt er als de zwarte wolf de witte wolf verslaat?” De oude Cherokee antwoordde eenvoudig: “Als je ze goed voedt, zullen ze allebei winnen. Je kiest zelf hoe je omgaat met de tegengestelde krachten in jezelf. Deze keuze zal je leven bepalen. Je kan ervoor kiezen de ene of de andere te verhongeren. Of je begeleid ze allebei.”

Kijk, als ik ervoor kies alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte altijd boos zijn en altijd de witte wolf bevechten. Hij zal op elke hoek zitten wachten tot ik afgeleid of zwak ben. Hij overvalt me om de aandacht op te eisen waar hij naar hunkert. Maar als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk en hem erken, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb, is hij tevreden en gelukkig.

Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten. Vasthoudendheid, moed, onverschrokkenheid, wilskracht en een groot strategisch denken. Dat heb ik van tijd tot tijd nodig en dit ontbreekt bij de witte wolf.
Maar de witte wolf staat voor compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat er in het beste belang van allen is.

Voedt beide wolven

Zie je jongen, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig. Als je er maar een voedt, zal de andere verhongeren en zullen zij beide onbeheersbaar worden. Door ze beide te voeden en te verzorgen zullen zij je goed van dienst zijn. En niets doen dat niet een onderdeel is van iets groters, iets goeds, iets van het leven. Voed ze alle twee en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn. En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is.